HZJZ i panel ocjenjivača: ulje Aurora je izvrstan proizvod

Objavljeno: 28.05.2015

HZJZ i panel ocjenjivača: ulje Aurora je izvrstan proizvod

U sklopu projekta „Bučino ulje kao dodatak prehrani“ koji provodi Udruga proizvođača bučinog ulja Hrvatske dobili smo rezultate ispitnog izvještaja našeg hladno prešanog bučinog ulja. Testiranje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo (Služba za zdravstvenu ekologiju, Odjel za dodatke prehrani i biološki aktivne tvari).

Prema uvjetima projekta „Bučino ulje kao dodatak prehrani“ s Udrugom proizvođača bučinog ulja Hrvatske prvenstveno se određuju količina vitamina E i udio masnih kiselina radi navođenja zdravstvenih tvrdnji.

Na Odsjeku za kvalitetu hrane utvrđeno je da je hladno prešano bučino ulje Aurora crveno zelene boje, prozirno, okusa na sirove koštice i slabog mirisa. Strani miris, okus i primjese mehaničkog i biološkog porijekla nisu prisutne.  Po senzorskim svojstvima ulje Aurora odgovara odredbi čl. 14 st. 7 Uredbe (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane veza čl. 10 st. 1 Zakona o hrani (NN 81/13).

Također je provedeno senzorsko ispitivanje  hladno prešanog bučinog ulja Aurora na panel grupi koju čini 5 ispitivača koji su paralelno ocjenjivali uzorke hladno prešanih bučinih ulja dvaju proizvođača pri čemu je bučino ulje Aurora dobilo bolje ocjene od drugog proizvoda i ocijenjeno je kao izvrstan proizvod, dok je hladno prešano  ulje drugog proizvođača ocijenjeno kao dobar proizvod. 

Odsjek za kvalitetu hrane je analizirao slobodne masne kiseline kao oleinska kiselina, ukupni pepeo, vodu i peroksidni broj pri čemu je utvrđeno da hladno prešano bučino ulje Aurora u pogledu ispitanih parametara odgovara čl. 12 Pravilnika o jestivim uljima i mastima (NN 41/12).

Odsjek za dodatke prehrani , dijetetske proizvode i nutrivigilanciju utvrdio je da na deklaraciji hladno prešanog bučinog ulja Aurora smije stajati slijedeći navod: sadrži linolnu kiselinu koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola.

Prema tablici hranjivih vrijednosti u 100 g ulja Aurora linolna kiselina (prirodni sadržaj) iznosi 53,50 g.

Zaključeno je da bučino ulje Aurora odgovara odredbama Zakona o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama, te hrani obogaćenoj nutrijentima (NN 39/2013) i Uredbi (EZ) br. 1924/2006 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. prosinca 2006. o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama.

Važno je napomenuti da pored redovitih mikrobioloških analiza koje provodimo, kontinuirano od samih početaka bavljenja proizvodnjom hladno prešanog bučinog ulja Aurora provodimo i detaljne analize ulja (osobito analize vitamina, minerala i masnokiselinskog sastava). Imamo praksu da nikada uzastopno analizu senzorskih svojstava i kemijsku analizu  ne provodi ista ovlaštena institucija. Na taj način vjerujemo da dobivamo vjerodostojnije rezultate jer se provode neovisna istraživanja. Do sada su najmanje jednom ulje Aurora analizirali Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb – Centar za kontrolu namirnica, Bioinstitut Čakovec, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci – Odsjek za kemiju i biokemiju, Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i sada Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ponosni smo što su rezultati svih analiza uvijek bili vrhunski, što dokazuje i ova posljednja analiza Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te smo kao potvrdu  vrhunske kvalitete hladno prešanog bučinog ulja Aurora dobili odobrenje za navođenje zdravstvenih tvrdnji na deklaraciju proizvoda.

 
 

Dizajn: ColorUnit | Programsko rješenje: ČuBraD